Veelerveen

Het dorp Veelerveen is evenals Vriescheloo en Wedde een lintdorp in de gemeente Bellingwedde en de jongste (laatste) veenkolonie in Oost-Groningen.

Een van de weinige Oost-Groningen dorpen met arbeiderswoningen die onder architectuur zijn gebouwd aan de Verbindingsweg en de Nieuwe Veendijk te Veelerveen. Ze zijn in 1920 - '22 ontworpen en gebouwd door de architect M.J. Granpré Molière.
Vanwege het materiaalgebruik - rode baksteen en rode dakpannen - wordt wel gesproken van 'Delfts Rood'.

Het wijkje werd gebouwd in opdracht van de woningbouwvereniging 'Bellingwolde' en was bedoeld als voorbeeldcomplex van goede huisvesting voor de kinderrijke gezinnen van veenarbeiders. Die leefden vaak onder slechte woonomstandigheden, soms in plaggenhutten. De woningen hebben een ongewone vorm: ze zijn ongeveer 15 meter breed, maar slechts 5 meter diep. De huizen zijn zo gebouwd om een maximale licht- en luchttoelating mogelijk te maken.

Een enkele woning is nog in tamelijk originele staat en van cultuurhistorische en architectonische betekenis. De qua ontwerp unieke huisjes trekken de belangstelling van in de geschiedenis van de vervening geïnteresseerde bezoekers. Vanwege de bijzondere vormgeving worden ze in de omgeving wel als 'duivenhokken' betiteld.

     

 In Veelerveen komen drie kanalen op elkaar uit: het Ruiten A Kanaal, het Mussel A Kanaal en het B.L. Tijdenskanaal.
De plek waar de kanalen bijeenkomen, wordt gemarkeerd door een opvallend verschijnsel, namelijk Noabers Badde, een brug die het mogelijk maakt om elk kanaal afzonderlijk over te steken.

  Brug Veelerveen

Vriescheloo Webdesign