Linux Xubuntu is al meer dan vijf jaar mijn favoriete besturingssysteem.

Het updaten van het Windows systeem, de veiligheidsrisico's, de dure beschermingsmaatregelen die genomen moeten worden (extra vuurmuur, antivirus en vele andere beschermingsmaatregelen deden mij jaren geleden al besluiten om naast Windows met het besturingssysteem Linux te gaan werken.

Vele Linux varianten uitgeprobeerd en uiteindelijk is mijn favoriete systeem Linux  Xubuntu geworden waar ik nu al meer dan vijf jaar probleemloos mee werk, zonder extra bescherming, zonder antivirus en zonder urenlang durende updates. Omdat het moeilijk is om van programma's afstand te nemen waar je zo aan gewend bent en ook prettig mee heb gewerkt, moest er altijd een computer met Windows in de buurt zijn.
Ook dat is verleden tijd. Alles wat een normaal mens met Windows kan, kan ook met Linux.

Totdat je een nieuwe (Medion) computer koopt (uiteraard met Windows) en Linux Xubuntu of andere variant wilt gaan installeren. Dan kom je in een hele boze droom terecht.
Het installeren mislukt, er verschijnen foutmeldingen, het systeem wil niet meer opstarten, je moet gaan bellen en e-mailen met een niet hulpvaardige (beroerde) Medion-support afdeling die je het bos instuurt omdat je een 'ander' besturingssysteem wilt installeren dan Windows.
Na vier dagen ploeteren en zoeken de oorzaak gevonden waarom sinds de komst van het UEFI (het nieuwe BIOS) sommige fabrikanten/leveranciers van computers het je onmogelijk maken om een ander besturingssysteem te installeren dan Windows: dat zijn bepaalde instellingen in het bios die niet direct zichtbaar zijn.

Omdat ik over een paar jaar als ik weer een nieuwe computer nodig hebt allang weer ben vergeten 'hoe moest het ook alweer', een beknopte handleiding geschreven: Linux installeren naast Windows of Windows verwijderenen vervangen voor Linux.

Zoals gebruikelijk: ook gratis voor u te downloaden in PDF.

Méér tips (PDF):

Aanwezige hardware van je computer

Firewall installeren

Gimp Batch Plugin

Lettertypen installeren

Opstarttijd Grubmenu aanpassen

Systeembestanden aanpassen

Schijven automatisch aankoppelen

Startersgids voor Xubuntu

Timeshift installeren

 

 

 

Vriescheloo Webdesign